onsdag 25 mars 2015

Endera dagen är det slutlekt

Orson Scott Card
Ender's Game
Utkom 1985













Jorden har med nöd och näppe klarat av två angrepp på mänskligheten från en ras utomjordingar kallad The Buggers. Nu väntar den tredje delen i kriget, och för att mänskligheten ska överleva tränas utvalda begåvade barn hårt och utan hänsyn till ålder på militärskola. Ett av de barnen, kanske det mest begåvade av alla, heter Ender Wiggins och är mänsklighetens hopp om överlevnad.

Enders Game är en sci-fi-roman med ungdomstilltal och fokus på krig, personlig moral, ansvar och determinism snarare än på på teknisk utveckling och speglande av samtidsämnen. Vi spelar visserligen på den mer lättsmälta och actionfyllde delen av sci-fi spektrat, men det funkar utmärkt. Om än något gråtmild, publikfriande och effeksökande i sitt uttryck är roman välskriven och gestaltar huvudpersonen Enders personliga och militärkarriäristiska utveckling på ett drivande och spännande sätt, och en twist på slutet ger boken den tyngd jag först tänkte att jag saknade. En sann utvecklingsroman!

Ender Wiggins är en superhjälte som problematiserar och kritiserar sina egna handlingar, som humaniserar (den icke-humana) fienden, och på så sätt vägrar att ställa sig på de onda eller godas sida. Ett bra val för en bok som annars hade tenderat att bli alldeles för tendentiös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mitt foto
Men, VAD BETYDER DET?!