fredag 6 december 2013

En grekisk lånebok jag läste

Kajsa Ekis Ekman
Skulden - Eurokrisen sedd från Aten
Utkom 2013

Grekerna är lata. De går i pension för tidigt. De betalar ingen skatt. Ja de ligger väl mest hela dagarna på någon strand och dricker Raki. Ungefär såhär väl känner gemene svensk till om vad som händer och har hänt i den europeiska krisens allra mest krisande land - Grekland. Men bilden kunde inte vara mer fel. Det är budskapet i denna reportage- och debattbok inifrån Aten, dit Kajsa Ekis Ekman åker under två år för att träffa människorna och makthavarna, för att höra folkets förtvivlan, hopp och längtan. Och historien som kommer fram är en om greker som arbetar gratis,om  korrumperade politiker, skattesmitande storföretag och räntor på lån som försvinner till utländska kapitalister. Men framför allt en historia om EU och en valutaunion som är framtvingad av Europas ekonomiska elit och som missgynnat länder som Grekland och Spanien till förmån för t.ex Tyskland. Och det handlar framför allt om export, EUs regler, som vi kanske själva mest förknippar med krav på raka bananer, gör till exempel att Grekland importerar växthusodlade tomater från Holland!

Grekland är ingen lätt historia att nysta upp, efter ett mycket våldsamt 1900-tal med flera miltärkupper, invasioner och oturen att ha så kallad ett strategiskt läge är inte förutsättningarna för ett väl fungerande samhälle på topp. Men boken handlar framför allt om nuet, om en demokrati som tas över av den så kallade trojkan - EU, IMFoch ECB - som för över folkets tillgångar till kapitalet under förevändning av krisen och räntebetalning på så kallade nödlån. För vems fel är krisen egentligen, ja knappast det grekiska folkets menar Ekis Ekman. Via vad som kan ses som en grundkurs i den global kapitalismens verkningar spekulerar hon i hur krisen påverkats av EU och Euron, av trojkan och kapitalet.

Med skickliga hopp mellan tårgasfyllda demonstationer på Sygmatorger och europeiska banker, mellan en plötsligt förlorad och hopplös ungdomsgeneration och en bankchef som utses till statsminister ser man som läsare snart hela det demokratiska Europa i gungning. Är enskilda länder och politikers makt att bestämma över sina egna länder på väg att försvinna till förmån för en styrning där allt utgår från de stora kapitalen, från bankerna och från EU  Eller ska arbetarna ta makten underifrån och visa att folket är den starkaste kraften? Ekis Ekman menar att slaget om Grekland inte är något annat än slaget om Europas framtid, och efter att ha läst denna bok kan man inte mer än att för allas skull svepa en Raki och hoppas att kapitalet inte går segrande ur den striden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mitt foto
Men, VAD BETYDER DET?!