onsdag 15 maj 2013

Lennie spänner mus-klerna

John Steinbeck
Möss och människor / Of Mice and Men
Utkom 1937



Möss och människor är historien om två kringvandrande lantarbetare, Lennie och George, som under depressionen på 1930-talet går runt på Kaliforniens gårdar i jakt på arbete. De är ett udda par: George är begåvad och kvicktänkt, Lennie är snäll och stark som en oxe men klent begåvad. Trots att Lennies bristande intellekt ideligen leder till trubbel håller de ihop tack vare en stark vänskap och den gemensamma drömmen om en egen gård.

Huvuddelen av kortromanen utspelar sig på den gård Lennie och George börjar jobba på efter att ha blivit tvungna att sluta på sitt tidigare jobb på grund av Lennie. Georges självbedrägliga dröm om den gemensamma gården driver honom framåt, och får honom att tro att de just denna gång ska få ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa sig sin gård. Lennie litar fullständigt på hans planer, och George lurar nästan sig själv. Men Lennies klena begåvning i kombination med hans montruösa styrka leder återigen till olycka - denna gång till större än någonsin. Georges vänskap med Lennie ställs på sin spets.

Steinbecks kortroman är en obehaglig och gripande historia om vänskap och drömmar, och om självbedrägeri i svåra tider. Romanen skrevs först som dramatik, och det märks på den hårt hållna kompositionen, på dialogen och på miljöbeskrivningarna.
Boken har tidvis kritiserats för sitt språk, och i den utgåvan jag läst är det framför allt användningen av ordet "nigger" man reagerar på. Ordet är uppenbarligen nedsättande, men det är troligt att alla som läser boken idag kan sätta in den i sitt sammanhang, från en tid då rasmotsättningarna i USA fortfarande var stora. Samtidigt är det inte bara romanfigurerna som använder n-ordet - det används även beskrivande av romanens allvetande berättare. Och det är i den aspekten det blir problematiskt.  

Titeln anspelar på en dikt av den skotske 1700-talspoeten Robert Burns som säger att de skönaste av planer, de må vara uppgjorde av möss eller människor, går om intet. Och det kan man ju hålla med om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mitt foto
Men, VAD BETYDER DET?!